Néhány szó a découpageról

 

 Udvarhölgyek hóbortjától napjaink nosztalgia-szenvedélyéig.

A découpage a legkreatívabb díszítési technika, amivel valaha is találkoztam. A variációk száma végtelen, akár a díszítési felületről, akár a motívumokról legyen szó. Minden felületet - a fafelülettől, üvegtől kezdve a kartonon, műanyagon, kövön, kerámián, fémfelületeken keresztül egészen a restaurálásra szoruló régi alumínium és rézedényekig -, természetesen a kellő alapozás és előkészítés után - (restaurálás, öregbítés, antikolás) elboríthatunk a fantáziánk által megálmodott mesevilággal, amelyet különböző, erre a célra készült papírokból kivágott motívumokból nyerünk. Innen ered a technika elnevezése is, a „decouper” franciául kivágást jelent.

Az első découpage „dekorálási hullám” a 17. században öntötte el Európát, amikor a keleti kereskedelem fejlődésével, az addig ismeretlen politúr és lakkanyagok megérkeztek Kínából. Az Ázsiából behozott lakkozott bútoráru olyannyira divattá vált, hogy az európai bútorkészítők viharos iramban láttak hozzá a keleti stílusú bútorok másolásához, hogy a királyi udvarok és a nemesek igényeit kielégítsék. A dobozokra, asztalkákra, szekrényekre, paravánokra kivágott, kiszínezett papírmotívumokat ragasztottak és lelakkozták. Franciaország, Itália a découpage hóbortjától lángolt, a királyi udvartól a közrendűekig. Reneszánszát élte a viktoriánus Angliában is, ez a korszak alapozta meg a máig is kedvelt romantikus virágos-angyalkás díszítőmotívumok egy jelentős részét.

A découpage ma újra divat. Hála a kereskedelemben kapható, hihetetlen variációs lehetőséget kínáló nyersanyagoknak, egyre korszerűbb festékeknek, eszközöknek és szebbnél szebb papíroknak.

A découpage nagyon romantikus és - véleményem szerint - egy igazán nőies elfoglaltság. Ne habozz, hagyd hátra a szürke, sivár és lélekölő hétköznapokat. Kövess, és lépj be Te is a szépség, harmónia és kreativitás világába, ahol a színek, mesék és a fantázia birodalmában, az alkotás örömében, újjászületik dédnagyanyáink nosztalgikus kora.

   
Postacím: 1029 Budapest, Tompa M. u. 12. Elektronikus-levél küldése
Telefon: 1-3916006  /  Mobiltelefon: 20-5225877 Web Design    /    Vissza   /    GLOBEal-home