Jegyzetek Toszkánából 1.: Egy középkori palazzo lakói lettünk

Egy villanás alatt „visszavedlettem” néhány hétre régi olasz önmagammá. Ez számomra is teljességgel érthetetlen, pedig gombnyomásra születik, ahogy átlépem, a most már leginkább csak jelképessé vált határt. Előlép a zsigereimben szunnyadó „ikertestvér”, s a mindennapok megszokottságával éli az olasz életet.
Sokadszor bóklászunk Toscana-ban. Ez már nem a klasszikus városlátogató, nyaraló túra. A nagyvárosokat többször már nem vesszük csillagtúráink célkeresztjébe, immáron Toscana valódi arcát, az igazi vidéki életet és tradíciókat keressük. Előre megfontolt szándékkal, kifejezetten messze a megszokott "turista csapásoktól", egyre inkább a dombok tetején meghúzódó apró települések hangulatán keresztül szeretném megismerni a toszkán mindennapok egy másik, az idegenek elől rejtőzködő arcát.
Ezért, kísérletképpen most Sarteano középkori városkájának közepén, egy igazi, legalább 600 éves toszkán kőházban béreltünk ki egy lakást, ahol a sikátorok útvesztőjében csak gyalogosan járkálhat az ember. Nem is ház, inkább kis palazzo, hiszen több szintes a birodalmunk.
Leonordo (döbbenet, hogy itt ilyen névvel élnek emberek!), akitől béreljük a kis palazzo alsó lakását, érkezésünk estéjén motorral érkezik, hogy megmutassa a lakást. Azonnal megértem miért, amikor követni próbáljuk és a kocsi alig fér át a centro középkori bejáratának boltíves kőkapuja alatt. Ezt az utat már csak utolsó nap fogjuk még egyszer megtenni, amikor bőröndjeinket és csomagjaink hosszú sorát nem akarjuk végigvonszolni a középkori, kagylósra kopott macskaköveken. Addig is átvedlünk igazi olaszokká, akik gyalogosan mennek minden reggel a piazza-ra, a bárba un cafe-ra, vásárolunk a piacon és gyalogosan másszuk meg a kagylós lépcsőket a palazzo-ig, hogy nap mint nap felcipeljük a toszkán földi jóval teli szatyrokat.
Minden reggel a vesszőseprű hangjára ébredek. Ütemesen és akkurátusan szól a seprű, ahogy a köveken koptatja a comune alkalmazásában sepregető neonnarancssárga nadrágot viselő munkás. Kávé illattal, monoton zsongással és a vadgalambok folyamatos kurrogásával lép lassan ébredező tudatomba a reggel... Folyt.köv.
 

Sarteano, centro storico, a kapu, ahol jobb gyalogosan járni

 

A palazzo, ahol lakunk

 

A szomszéd száradó ruhái tényleg szinte karnyújtásnyira vannak

 

 Pitigliano, az egyik legszebb toszkán városka, a vörös tufára tapadva dacol az évszázadokkal. 

 

San Casciano dei Bagni, centro storico

 

San Casciano dei Bagni, centro storico

 

Montepulciano, centro storico

 

Montepulciano háztetői

 

Pienza, centro storico. "Vájt szeműeknek" szerintem rögtön beugrik, honnan mintázhatták a rizspapírok tegola házait. 

 

Pienza, centro storico. "Vájt szeműeknek" szerintem rögtön beugrik, honnan mintázhatták a rizspapírok tegola házait. 

 

Pienza, centro storico. "Vájt szeműeknek" szerintem rögtön beugrik, honnan mintázhatták a rizspapírok tegola házait. 

 

Web Design    /     Vissza   /    GLOBEal-home