Jegyzetek Toszkánából 5.: A középkor bűvöletében II., Anghiari ódon sikátorai és Leonardo

Anghiari a kézművesek városa, ahol a tartomány legérdekesebb régiségpiacait tartják, ennek reményében indultunk el a városba. Az információk (mint Olaszországban igen gyakran) sajnos ezúttal sem voltak helytállóak, de vásár híján is hangulatos sétát tettünk az ódon sikátorokban.
Anghiari egy dombtetőn trónol, Arezzo tartományban, Toscana északkeleti határán. A 15. században véste be nevét Toscana történelmébe, mikor is 1440-ben Firenze, Velencével és a Pápai Állammal egyesített csapatai döntő vereséget mértek a milánói hercegség seregére, és a városállam ezzel véglegesen megszilárdította katonai hatalmát.
1503-ban Leonardo megbízást kapott a firenzei városvezetéstől, hogy fessen nagyszabású freskót az anghiari csatáról a Palazzo Vecchio tanácstermének falára. A freskó, amennyiben elkészült volna, háromszor nagyobb méretű alkotás lett volna, mint a mester Milánóban, a Santa Maria delle Grazie refektóriumában látható Utolsó vacsorája. Kortársak szerint bámulatos, a festő legzseniálisabb alkotása volt. Leonardo több vázlatot is készített a freskóhoz, ennek magyar vonatkozása, hogy a vázlatok közül a két harcos fejét bemutató krétarajz a budapesti Szépművészeti Múzeumban látható. A mester azonban, szokásához híven ismét egy újabb freskótechnikával kísérletezett, egy ókori leírás alapján, és a munkánál egy egészen különleges, intenzív melegítéssel és olajfestékkel operáló technikát alkalmazott, amelyet egyébként ezt megelőzően sohasem próbált ki. A korabeli krónikák alapján a freskó egy része elolvadt és lefolyt a falról. Leonárdot 1506-ban egy másik megbízás Milánóba szólította, az anghiari csata freskója a Palazzo Vecchio falán örökre befejezetlen maradt.
Egy megszállott firenzei művészettörténész professzor (Maurizio Seracini) évtizedek óta keresi Leonardo elveszett freskóját. Elmélete szerint, az azóta a tanácsterem falát díszítő Vasari freskó mögött ott rejtőzik a reneszánsz lángelme leghatásosabb freskótöredéke. A kutatások a végső stádiumba jutottak, ha az elmélet bebizonyosodik, akkor a világ egy újabb Leonardo művel lehet gazdagabb. A dilemma csupán az, hogy a freskó valóban a falon van-e még, vagy darabokban hever a Vasari freskó mögötti üregben, s ha igen, akkor mi legyen az évszázadok óta csodált Vasari freskóval??  Minden esetre, ha a freskót megtalálják a Palazzo Vecchio falán, indulok Firenzébe ...Folyt.köv.
 

Leonardo da Vinci : Az anghiari csata 

 

Anghiari komoran ül a dombtetőn a felhők között

 

Anghiari, centro storico

 

Anghiari, centro storico

 

Anghiari, centro storico

 

Anghiari, centro storico

 

Anghiari, centro storico

 

Anghiari, centro storico

 

Anghiari, centro storico

 

Anghiari, centro storico

 

Anghiari, centro storico

 

Anghiari, centro storico

 

A helyi bank sárkányos kandellábere nagyon illik a hely ódon hangulatához

Web Design    /     Vissza   /    GLOBEal-home