Különleges alkotások:

Pompeji freskó: Pompeji táncosnők

A motiváció indoklásául, részletek a  2005 novemberében írt útinaplómból:

"...Napokig el tudnék bolyongani ezekben a romvárosokban. Szörnyű tragédiájuk egyben megmentőjük is lett az utókor számára. A vulkáni hamu hihetetlenül konzervált mindent. A házak és az utcák között sétálva  - persze kis fantáziával – úgy tűnik, mintha csak nemrég mentek volna el otthonról.  A hamu és a fekete koromréteg alatt bámulatos színekben jelennek meg a csaknem kétezer évvel ezelőtti házak színes falai, gyönyörű freskómaradványai, hihetetlen precizitással kirakott mozaikpadlói, kerti szökőkútjai. Néha annyira kézzelfoghatóan érzékelhető még most is egy-egy ház hajdani atmoszférája, hogy betolakodónak érzem magam. Ercolanot később kezdték feltárni és szisztematikusabban konzerválták, ezért a házak sokkal jobban megőrizték eredeti formájukat, a házak emeleti szintjei is megmaradtak, sőt több helyen a fagerendázat, falépcső, elszenesedett ágykeret és egy házban egy egész fából készült, elhúzható ajtó-válaszfal is látható...                                                            

Pompei és Ercolano lakóit készületlenül érte a kitörés. Gyakorlatilag nem volt rá lehetőségük, hogy elmeneküljenek. Szinte kivétel nélkül mind megfulladtak vagy szörnyethaltak. A pokoli forróságú hamueső mindent belepett, pillanatok alatt szétégette a légzőszerveket. Akik a tengeren próbáltak menekülni, azok a szintén hihetetlenül felforrósodott vízben lelték halálukat. A forró hamu mindenhova behatolt és mindent betemetett. Pompei feltárásakor furcsa, hamukéreggel körülvett üregeket találtak. Később kiderült, hogy ezek az időközben felbomlott és porrá hullott élőlények alakját őrizték meg. Az üregeket gipsszel kiöntötték, melyekből megdöbbentő szobrok születtek : a hamukéreg megőrizte a haláltusába merevedett emberek alakját. Több ilyen fekvő és guggoló szobor is látható, legtöbben a kezükkel védik fejüket, arcukat a halálos hamueső ellen, mindhiába. Különösen szívet tépő látni ezeket a gipszöntvényeket. A szoborforma annyira élethűvé teszi és közel hozza az eseményt, mintha ezek a szerencsétlenek  csak tegnap élték volna életük utolsó perceit....  És ekkor, emiatt lelki szemeim előtt benépesülnek a városok. Nyüzsgő élet folyik  Pompei piactéren, az árusok zajosan kínálják portékáikat, az árkádok alatti kis üzleteikben pénzváltók pultjai sorakoznak. Alkonyatkor a férfiak fehér tógájukban csoportosan vonulnak a közfürdőkbe. A kereskedők már takarítják pultjaikat, a csatornában olajbogyó magot visz a lecsorgó szennyvíz. A napi ételmaradékot kirakják a szegények alamizsnáspultjára a piac sarkában ( a pult kőbe vájt tányérjai ma is láthatóak ! ). A téren kutya rohan át, és egy közeli ház kertjében egy fiatal lány énekel. Ercolanoban a halászok befuttatják bárkáikat az íves csónakházakba és betérnek a közeli ivóba. Sikeres volt a mai fogás. A közelben, a föld mélyén, pedig már készülődik a megváltoztathatatlan végzet...  "

A romok szelíden, színesen állnak, beékelődve a modern városok sokkal rondább, igénytelen házai között.


Pazar színkavalkád az egyik csodálatos ókori freskón.


Pompei utcáin


A freskó alapja  feszített művészvászon, amelyet elsőként homokpasztával vontam be, ez a felület a malteros faltöredéket  hivatott utánozni.


Ebben a kompozícióban a legfontosabb a háttér színezésének elkészítése, amelyet az alábbi három képen illusztrálok. Hat színből - fekete, óarany, bronz, siena-vörös, kobaltkék, volterra-szürke - készítettem el az alapot, "frottage" technikával  (utólag is hálás szívvel gondolok Sandro Ghirlinzoni óráira, aki ennek igazi mestere). Ez a technika imitálja az évezredes pompeji freskók ma látható pazar színeit, amely a csodálatos ókori freskó-színvilág és a pokoli hőség kölcsönhatásából született különleges egyveleg.


 


 


A megkövült láva látszatát gránitkő pasztával érzékeltetem a freskómon.


Az utolsó lépés a kompozíció újbóli összehangolása. A gránitpasztával kiemelt részéket harmonikusan színeztem hozzá a frottage-háttérhez.


És íme a láva, a füst és az elüszkösödött falrészlet történelmi homályából kilépő, egykoron szép időkre emlékeztető jelenet, a pompeji táncosnők ...

Web Design    /    Vissza   /    GLOBEal-home