Az „átjáró” – Anziksz Róma után…

                

Róma. Ismét, sokadjára is megunhatatlanul. A feltöltődés számomra nélkülözhetetlen, éltető levegője. Nagy szükségem volt már rá újra, az agyonhajszolt határidős kötelezettségek után, és máris a következő küszöbén. Egy lélegzetvételnyi sóhajtás és energiaáramlás. Néhány gondtalan nap, visszasimulás az oly ismerős, még mindig a véremben „lakó” életritmusba. Ahányszor újra „hazatérek” olasz földre, egy másodperc alatt zuhannak vissza a semmibe a folyamatosan múló monoton évek, mintha el sem jöttem volna onnan. Megnyugtatóan egyszerű létezés a még mindig oly ismerős illatok, zsongások, szokások, szavak elringató ölelésében. Egy másik dimenzióban létező életbe vezető átjáró, ahol más mértékegységgel mérik az időt és az értékeket. Ahol a gondok nélküli önmagam lehetek.

Róma, a szökőkutakon kívül valóban az angyalok városa. Akárhányadjára, akármerre bolyongok itt, lépten nyomon újabb és újabb angyalszoborra bukkanok. Ezt már olyannyira mániákusan űzöm, hogy elsőrangú időtöltéssé léptettem elő, amikor itt vagyok. Útikönyv és térkép sem kell hozzá, csupán nyitott szem és egy jó fényképezőgép, amely archiválja a látványt a később feldolgozandó ötletekhez. Most, hogy már évek óta a „szabadon választott” munkáim kizárólag saját készítésű és feldolgozású képekre épülnek, egy-egy ilyen gyűjtőkörút az ötletek kimeríthetetlen tárházát hordozza.
Szóval ismét „begyűjtöttem” néhány angyalt. Porlepte házfalak elnyúló kiugróiból, templomok félhomályba burkolt oszlopairól, monumentális sírok örökkévalóságot hirdető hideg márványáról, eldugott szökőkutak moha és penész rágta szobrai közül és a vatikáni múzeumok káprázatos termeinek mennyezet freskóiról. Néhány hónapra elegendő muníció.

És az angyalok…? Igen, még mindig üzennek. Az oszlopok mögött hangtalan szárnycsattogással, az ablakívekben beszűrődő keskeny napsugárcsíkon táncolva suhannak az „átjáróban”. Átutazóban vagyunk…

 

Chiesa Santa Maria degli Angeli
 

Piazza Navona
 

Basilica di San Pietro
 

Basilica di San Pietro
 

Basilica di San Pietro
 

Musei Vaticani - Gallerie dei Candelabri
 

Musei Vaticani - Gallerie dei Candelabri
 

Musei Vaticani - Stanze di Raffaello

 

Musei Vaticani - Stanze di Raffaello
 

 Ponte Sant'Angelo

 

Chiesa SS.Trinita dei Monti

 

Via Paolina

 

Pantheon

 

Piazza del Oratorio

 

 

***

A legutóbbi római impressziók nyomán megszületett a nyár végi monoszlói alkotótábor az „Átjáró” címet viselő egyik ötletadó mintatárgya, mely a készítendő fantázia mesekönyvek mintadarabja lesz.

 

 

 

 

 

Web Design    /     Vissza   /    GLOBEal-home